25 anys de la primera casa pasiva Passivhaus – Papik

25 anys de la primera casa pasiva Passivhaus

15 min

A continuació us deixem la traducció de l’entrevista que han publicat a l’associació internacional Passivhaus. L’entrevistadora, Katrin Krämer, pregunta al Dr. Wolfgang Feist, responsable de la primera casa passiva passivhaus construïda fa 25 anys. Podeu llegir la notícia original Aquí 

Han passat 25 anys des que el Dr. Wolfgang Feist va construir el primer edifici passivhaus a Darmstadt, Alemanya. Katrin Krämer, cap de premsa de l’Institut Passivhaus, es va asseure amb ell per esbrinar com va començar tot.

Vas ser un pioner de l’estàndard Passivhaus fa 25 anys en construir la primera casa passiva del món. Encara recordes l’optimisme predominant d’aquell moment?

I tant! Van ser temps moguts. La gent es preocupava per coses diferents al futur del planeta. Era el moment en què les anomenades “veritables dictadures socialistes” s’ensorraven i la política energètica era gairebé sinònim de política energètica nuclear. No obstant això, hi havia algunes persones que estaven activament preocupades per la pregunta essencial sobre per què necessitàvem produir tanta energia. William Shurcliff, Arthur Rosenfeld i Amory Lovins als Estats Units, Harold Orr al Canadà, Vagn Korsgaard i Joergen Noergard a Dinamarca, Bo Adamson i Arne Elmroth a Suècia – la llista continua. La majoria d’aquests pioners van venir de diferents disciplines científiques i es van comprometre a divulgar els beneficis de la ciència entre les persones.

Què et va motivar a promoure la casa passiva passivhaus i els mètodes de construcció alternatius?

Fins i tot en la dècada de 1970 estava clar que l’era dels combustibles fòssils estava arribant a la seva fi. Estava clar que el principal problema amb aquesta forma d’energia eren les emissions de diòxid de carboni. No obstant això, durant aquest temps es va posar èmfasi en la substitució de combustibles fòssils per alternatives nuclears. Només uns quants científics, com el meu amic Klaus Traube, havien passat per l’ardu procés d’avaluar correctament els riscos de l’energia de la fissió nuclear.

Vist amb objectivitat, estava clar que una altra estratègia de substitució de l’energia fòssil era necessària. Per tant, vam decidir abordar el problema d’arrel. Analitzem perquè s’utilitzaven realment aquestes enormes quantitats de combustible extret de la terra. El resultat va ser impactant: la major part del consum d’energia moderna s’utilitzava per a la calefacció en edificis, és a dir, més d’un terç! Per als experts en física, es van adonar immediatament que això podia fer-se d’una manera més eficient; Era només una qüestió d’implementació. Per tant, ens enfoquem en les qüestions pràctiques dels sistemes de calefacció, distribució de calor, finestres, sostres i sistemes de ventilació.

¿Què va pensar la seva família sobre els seus plans de construcció alternativa? Estaven tan entusiasmats com tu?

Tots dos nens eren encara petits i estaven entusiasmats amb tot el que succeïa al seu voltant. La meva dona Witta, des del principi es va bolcar amb el projecte; de fet, la major part del procés d’aprenentatge ho vam fer junts. Els avis eren una mica escèptics però van tenir una actitud positiva cap a aquest “disbarat” – i ens van donar suport tant com podien. Per descomptat, vam haver de passar per les complicacions i tensions habituals en un procés de construcció. Però el fet de construir-se de manera diferent al mètode habitual no ho va fer més fàcil.

Comptem amb total suport per part dels nostres arquitectes Professor Bott, Ridder i Westermeyer. Van seguir gairebé tots els nostres desitjos (Burlant-se dels estrictes principis). El IWU (Institut Alemany per a l’Habitatge i el Medi Ambient) va permetre la investigació complementària associada i el Ministeri d’Economia de l’Estat de Hesse va proporcionar finançament. Enterrem centenars de sensors. Va ser més complicat del que seria avui en dia ja que no existia el wifi i vam haver de col·locar correctament centenars de cables.

Vas ser un dels quatre propietaris de l’edifici passiu. Qui van ser els altres?

La ciutat de Darmstadt va oferir els terrenys i hi havia una llarga llista d’aspirants per a les parcel·les en lloguer a llarg termini. Les famílies amb pocs ingressos tenien dret a sol·licitar accés a les parcel·les. La recerca de copropietaris va ser difícil. Només quan vam reunir el valor per construir pel nostre compte i superar les nostres pors que es van presentar tres famílies disposades a participar en el projecte. Eren famílies que no es coneixien entre elles i amb professions totalment diferents.

Com veu gestionar les disputes durant la fase de construcció?

En aquest tema el suport de Rasch & Partner i dels arquitectes va suposar un paper important. Les hi van arreglar per evitar qualsevol obstacle de manera molt acurada. Ja coneixíem a aquests socis de projectes anteriors en els que sempre havien aconseguit contrarestar les forces centrífugues sorgides durant els projectes d’autoconstrucció col·lectiva.

El nostre primer prototip d’edifici va haver de convèncer a tots del racional de les solucions plantejades, i ho va aconseguir. Per descomptat, la gent dubto i va ridiculitzar algunes dels plantejaments (tant en privat com obertament). Però al mateix temps, tothom tenia curiositat per veure si s’aconseguia assolir els objectius: una cada que no necessitaria energia per a la calefacció.

¿Simplement es van dividir els costos de construcció entre les quatre famílies?

Per a la versió estàndard hi havia una escala progressiva. Els clients podrien demanar i pagar per “extres”, com una cuina personalitzada o un tipus específic de parquet. En termes generals, els quatre llars tenien una estructura idèntica, almenys pel que fa a la seva qualitat estructural. Tots són passivhaus, fins i tot complint els criteris de l’estàndard passivhaus actual. Els costos extres (en aquest moment encara eren destacables) sumaven uns 90.000 marcs alemanys per llar, el Ministeri d’Economia de l’Estat de Hesse va oferir una subvenció del 50%.

En aquests moments l’energia era molt més barata que avui dia. Per aquesta raó, l’eficiència econòmica del prototip no va ser un enfocament clau en el plantejament. Era més important provar si el concepte realment funcionava. El mateix va passar amb altres productes tècnics: les primeres calculadores de butxaca científiques costaven al voltant de 2.000 marcs alemanys. Després de descobrir com funcionaven i constatar que eren efectives, va ser possible reduir de forma dràstica el cost.

Segueixen vivint a l’edifici les mateixes famílies a dia d’avui?

Hi ha una família que lloga la seva unitat d’habitatge. La gent té fills i les coses canvien com en qualsevol altra part del món.

Encara es porten bé els uns amb els altres?

Els copropietaris han format una associació basada en el confort. En el projecte pilot procurem oferir un ús conjunt de recursos sempre que fos beneficiós. Per exemple, la bugaderia i quart d’assecat. Aquesta idea va venir de Suècia, on aquestes instal·lacions són bastant comuns.

Per ser honest, això no va tenir molt èxit en el nostre cas, probablement perquè les nostres tendències socials s’estan movent en la direcció d’una major individualització. Avui en dia, és més probable anar i comprar un trepant elèctric de demanar prestat un als veïns. Aquestes tendències també tenen un impacte en aquest tipus de col·lectius de construcció col·lectiva.

És habitual que el complex d’habitatges s’obri al públic i fins i tot avui en dia segueix sent objecte de moltes investigacions tècniques. Què suposa viure en una “exposició” i un “objecte de prova”?

Al principi ho vam gaudir – en els primers dos anys, venien uns 5000 visitants a la nostra casa. Al final la meva dona i jo ens sentíem molt estressats per haver de arreglar i netejar-ho tot i per això vam decidir limitar les visites.

Vam ser molt cuidats i ens assegurem que les visites no es accedissin a la tecnologia i les lectures. De la mateixa manera ens assegurem que les dades fossin anònims per respectar la privacitat dels residents.

¿Hi havia un referent? A Escandinàvia, les cases d’alta eficiència energètica eren relativament comuns en aquest moment …

El Passivhaus es basa en una tradició que ha estat evolucionant durant segles. Per exemple, si observem la pèrdua de calor dels components exteriors de l’edifici, veiem que han anat disminuint gradualment durant més de cent anys. Van començar al voltant de 1,5W/m2K (watts per metre quadrat kelvin) i ara han arribat al voltant de 0,15W/m2K amb els edificis passivhaus, fet que suposa una dècima part. Havíem estat seguint els avanços a Escandinàvia i Amèrica del Nord amb gran interès. De fet, el 1980 Suècia ja tenia un codi de construcció que corresponia a la EnEV alemanya actual, que molts consideren particularment “eficient” (7 litres de combustible per a calefacció per metre quadrat per any). Vam tenir contactes proper amb els científics a Suècia i als Estats Units. Bo Adamson, el meu col·lega a Suècia, va treballar en el projecte amb mi.

Per què es va construir la primera casa passiva Passivhaus a Darmstadt?

Va ser a causa d’una sèrie de coincidències, però també a petició de Günther Metzger, alcalde de la ciutat en aquest moment. La ciutat ja tenia unes parcel·les reservades per a la “construcció experimental d’habitatges”, la majoria de les quals ja havien estat desenvolupades. L’institut d’investigació de l’Estat de Hesse i la ciutat de Darmstadt de l’Institut de l’Habitatge i el Medi Ambient van ser els que van propiciar la creació d’aquestes parcel·les. Aquí és on estàvem treballant, i gràcies a això teníem contactes a nivell internacional amb què discutíem aquestes idees. L’estàndard Passivhaus és el desenvolupament lògic de la casa d’alta eficiència energètica. S’han reduït les pèrdues de calor innecessàries a través de parets, sostres i finestres fins al punt que el sistema de calefacció es va convertir en irrellevant.

Com van reaccionar els companys experts i enginyers del sector de l’edificació davant els seus plans Passivhaus?

De maneres molt diferents – El que va ser supervisor de la meva doctorat tenia les seves reserves però va seguir molt de prop l’avanç amb una actitud positiva. Altres – els noms no vaig a esmentar aquí- van publicar articles teòrics argumentant que aquest concepte mai anava a funcionar.

Quant de temps va dedicar a planejar la teoria de el concepte passivhaus en el seu cap i quant de temps va trigar a prendre la decisió de tirar endavant el projecte?

La idea bàsica va sorgir d’una xerrada amb Bo Adamson al voltant de 1987 a Lund, Suècia. Acabava de tornar d’un viatge d’investigació al sud de la Xina, on havia participat en la millora del confort de cases sense calefacció. Es va referir a aquestes cases com “cases passives”. Va utilitzar aquest terme perquè aquests edificis funcionen en una manera passiu en termes tèrmics – i tot es torna molt més simple, incloent l’anàlisi científic. Vam decidir dedicar-nos a un projecte d’investigació que esbrinés si aquest tipus d’edificis també podria funcionar a Europa amb hiverns molt més freds.

Vam ser capaços d’establir un “projecte de recerca previ a la construcció de cases passives”. L’equip va considerar totes les variants concebibles – i en la teoria, semblava funcionar. Aconseguir un procediment teòric fiable per descriure el comportament tèrmic dels edificis va tenir una importància decisiva.

Quant va passar des de la planificació arquitectònica i tècnica fins que es va iniciar l’obra?

La planificació arquitectònica va durar el temps que era habitual en aquest moment -poc menys d’un any- Treballant a partir d’octubre de 1990. Sabíem que un concepte prometedor no podia allunyar-se massa dels mètodes de construcció normals; Els mètodes “exòtics” havien suposat una etapa passatgera en el sector de la construcció principalment formada per mitjanes i petites empreses. Per tant, tractem de simplificar les coses en lloc de complicar. En la mesura del possible, vam recórrer als components ja existents, com ara parets de pedra arenisca de paleta, el sostre de bigues, finestres de fusta …

Els elements que caracteritzen una casa passiva passivhaus, com ara les finestres de triple vidre, encara no estaven disponibles al mercat. Com ho vas aconseguir?

Si ens fixem en l’exemple de triple vidre d’alta eficiència: Efectivament, això no estava disponible al mercat. Encara recordo la conversa que vaig tenir el 1989 amb el Dr. Ortmanns, que era el cap d’investigació de Vegla (Saint Gobain avui), una gran empresa fabricant de plaques de vidre. “OK – tres plafons amb un revestiment en 3 i 5 – Val, per a aquest projecte, anem a subministrar”. No sempre va ser tan bé i fàcil. Per exemple, no va ser fàcil obtenir els espaiadors tèrmics. Van passar anys fins que la indústria va reconèixer les oportunitats en aquest camp. En altres ocasions vam haver de fer els components necessaris nosaltres mateixos – al laboratori, per així dir-ho. Aquest va ser el cas de la modificació de les quatre unitats de ventilació central que equipem amb ventiladors de corrent directe especialment desenvolupats i una unitat de control de la qualitat de l’aire.

Com va reaccionar el fuster quan li va demanar que creés finestres amb vidres triples? Va ser col·laboratiu?

Bé, es va negar a acceptar la responsabilitat – que és el mateix que succeeix avui dia amb les innovacions. La idea que la majoria dels artesans involucrats no estaven d’acord amb les innovacions és una afirmació estereotipada. Durant el procés de construcció, vaig experimentar en primera persona com ens trobem a les escales per col·locar junts les làmines hermètiques tal i com marquen els principis de la Casa Passiva. Apliquem acuradament les làmines per tot arreu sense cap plec. Els artesans tenen una llarga tradició a Alemanya i això és un gran avantatge per al país: Tenir moltes empreses petites i mitjanes altament competents en el mercat. Els experts en fusteria, en particular, van respondre molt ràpid a les innovacions, van ampliar la seva experiència i ens van oferir solucions substancialment optimitzades.

Què faria diferent avui en dia, pel que fa a la construcció de casa passivhaus?

Avui orientaria lleugerament el sostre inclinat cap al sud, per poder fer ús de la tecnologia fotovoltaica més avançada. Com és obvi faria servir els elements certificats passivhaus que estan disponibles al mercat. Aquests components són gairebé 50% millors que les solucions que construïm nosaltres mateixos, sobretot les finestres. Simplificaria més el sistema de ventilació i faria servir bombes de calor per escalfar. Però sens dubte, construiria una casa Passivhaus de nou. L’èxit està demostrat: aire net constant, confort interior constant i costos de calefacció insignificants.

Quin consell li donaria a les persones que estiguin interessades en constrir-se una casa Passivhaus?

L’important és la planificació! Cal realitzar un càlcul PHPP complet (Passive House Planning Package) i ha de certificar la planificació. No costa molt, però et assegurarà que tot funciona com hauria un cop construït.

No deixeu que li parlin de costos extra que són cars. Tots els elements passivhaus estan disponibles a preus raonables. Invertir en una Casa Passiva passivhaus ben planificada no és molt més car que invertir en una casa comuna.

Assegura’t que el sistema de ventilació és simple i que utilitza un equip de ventilació certificat. Pel bé de la teva salut insisteix en filtres d’aire d’alta qualitat.

Presta atenció al càlcul del confort de l’PHPP per a l’estiu. Els estius seran més calorosos en el futur; Una casa passiva passivhaus pot planificar perquè es mantingui a una temperatura confortable.

Vas ser un pioner del Passivhaus però avui dónes classe sobre la construcció d’edificis d’alta eficiència energètica a la Universitat d’Innsbruck. Ha passat molt de dese llavors!

El meu treball de professor inclou un curs bàsic de física entre altres coses – al cap ia la fi, sóc físic! Això és molt divertit amb els estudiants. Avui dia, la ciència constitueix la base de la nostra civilització, que depèn en gran mesura de la tecnologia; Però la ciència també té un deure cultural: entendre on nosaltres com a éssers humans vam encaixar en el quadre general del cosmos.

On és el lloc de la humanitat en el cosmos?

Com l’astrofísic Carl Sagan un cop ho va exposar d’una manera molt bonica: “Som un camí perquè el Cosmos es conegui a si mateix”. hem de responsabilitzar d’aquest increïble desenvolupament. És el nostre deure tractar amb respecte al planeta i als nostres semblants.

Viatja per tot el món per la causa del Pasisvhaus i està constantment en moviment. ¿Planeja establir-se algun dia en una petita casa passiva passivhaus al la costa d’un bonic llac?

“Werd ich zum Augenblicke sagen: Verweile doch! du bist so schön! “

Johann Wolfgang Goethe va reconèixer i descriure la naturalesa contradictòria de l’ànima humana. Per a mi, la realització no consisteix en una relaxació

passiva, no per ara. Gaudeixo de no parar d’aprendre; M’agradaria tenir més temps per a això i seria perfecte estar menys esgotat per la rutina diària. No, no penso retirar-me del bullici de la vida.

Com et relaxes?

Innsbruck es troba enmig de les altes muntanyes – es pot arribar al cim en un parell d’hores. Aquí dalt, els problemes diaris semblen molt petits.

Quins són els teus desitjos pel futur?

Continuar amb el procés d’auto-realització que Ernst Bloch descriu amb tanta precisió en El Principi de l’Esperança: “… which is why we become”.

Els éssers humans han començat un procés d’auto-descobriment. Hem fet progressos substancials des dels nostres primers intents d’usar el foc, no només en termes tècnics sinó també culturalment. Ens hem adonat que som una espècie – amb només lleugeres diferències des del Cap de Bona Esperança fins a Alaska. Hem triomfat en gran mesura davant la fam i la malaltia i la nostra principal tasca ha de ser seguir millorant en això. Hem estat en gran mesura capaços de portar la pau a la nostra vida quotidiana – però no hem superat les guerres.

No obstant això, una humanitat que encara necessita milers d’anys per al seu procés cognitiu depèn dels acords de pau internacionals. Per a això, és clau una comprensió de les preocupacions i motivacions de la gent. Hem de destruir les armes nuclears restants o col·locar-les sota control internacional. Les generacions actuals han d’acabar amb la dependència de les fonts d’energia fòssils. Així podrem avançar en el procés cognitiu, estendre la nostra vida en dignitat, multiplicar les nostres possibilitats de comunicació, aprofitar el sistema solar i fins i tot les nostres generacions futures tindran a l’abast la possibilitat de viatjar a estrelles distants.

Són suficients aquests desitjos per al futur?

Bé, algunes coses no es poden entendre en l’actualitat; Ernst Bloch tenia raó quan va dir: “… which is why we become”.

Entrevista de Katrin Krämer

Traduïda per Papik Cases Passives, si teniu millores en la traducció no dubteu a compartir-les amb nosaltres per a que les introduïm!

Darrers articles

Calcula el cost de la teva casa