Façana K-Vilanova: Casa passiva a vilanova Papik cases passives
Detall finestra casa passiva vilanova papik cases passives
Detall finestra i fibrocimet casa passiva Vilanova Papik Cases Passives
Vista aèrea casa de Vilanova papik cases passives

Calcula el cost del teu projecte

Descobreix el cost del teu projecte utilitzant el nostre generador de pressupostos.

Calcular

BREU DESCRIPCIÓ

Casa unifamiliar aïllada situada a Vilanova i la Geltrú, dissenyada sota criteris de l’estàndard Passivhaus, està construïda amb entramat lleuger de fusta de doble placa amb d’aïllament natural i revestiments de blocs de formigó a la planta baixa i fusta a la primera planta.

El seu disseny bioclimàtic té com a objectiu captar l’orientació tèrmica favorable al Sud i proporcionar les màximes vistes cap al mar, així com un mínim consum energètic i relació amb el molí de la parcel·la veïna, pertanyent a la família.

  • Estructura d’entramat lleuger
  • Aïllament natural de cel·lulosa insuflada
  • Calefacció i refrigeració amb aerotèrmia
  • Ventilació mecànica sense pèrdua de temperatura Zehnder

Magnituts

TipologiaUnifamiliar aïllada
Data de construccióprimavera de 2020
Tipus de construccióEskimohaus
m² útils construïts220
Tipus d'obraObra nova

Despesa Energètica

Test de pressió0.47 h⁻¹
Demanda de calefacció anual10 kWh/(m²a)
Càrrega de calefacció10 W/m²
Demanda de refrigeració anual13 kWh/(m²a)
Càrrega de refrigeració9 W/m²

DESCRIPCIÓ TÈCNICA

La casa, situada a Vilanova i la Geltrú en una zona d’habitatges unifamiliars aïllats, s’alça sobre una parcel·la de geometria gairebé rectangular i pendent suau. Aquesta parcel·la, procedent de la segregació d’una finca més gran, té unes preexistents interessants: parets lineals de pedra seca que l’esglaonen en quatre nivells, creades en el seu origen com a espais plans aptes per al cultiu, i un antic molí circular de gra sobre base poligonal en la parcel·la veïna associada a ells, encara existent i de gran afecte per als clients, pertanyent a la família propietària.

Per tant, prenent aquesta situació com a punt de partida i dins d’una lògica de respecte a la tradició familiar, es decideix dibuixar la geometria, volumetria i localització de l’edifici a partir de les estratègies suggerides per la carismàtica manera d’aterrar els nivells.

A la planta baixa: un cos compacte folrat de plaques de fibrociment està situat a la part més llunyana del carrer alliberant el màxim espai per al jardí davanter al sud-est, que gaudeix d’un gran contacte amb el molí i les vistes al mar. Consta de planta rectangular amb sales de dia i un gran espai a la part posterior de la casa que s’utilitzarà com a aparcament, magatzem o taller per a embarcacions.

A la primera planta: un cos elevat, de fusta, que vola sobre el jardí i genera una agradable ombra, permetent d’una banda refugiar la terrassa de la planta baixa i també alliberar el terra, que adquireix vistes creuades amb el molí. A l’interior trobem la zona de nit (dormitoris i banys), habitació d’instal·lacions i accés a la terrassa privada. Totes les habitacions donen al sud i tenen vista sobre el mar.

La coberta de l’edifici discorre contínuament per tota la planta superior amb un pendent mínim que proporciona ombra a través de ràfecs  perimetrals i també protegint la terrassa superior dels vents i els ulls curiosos. També proporciona unitat i protegeix la façana de fusta al mateix temps.

La façana Nord-est ha buscat la relació visual amb el Molí a través de finestres longitudinals per emmarcar el paisatge i a una alçada alineada a la planta baixa amb la paret de pedra.

L’estructura està feta de sanitaris amb blocs de formigó i entramat lleuger de fusta amb doble placa amb aïllament natural insuflat i pilars exteriors metàl·lics.

Aspectes tècnics notables:

Les diferents composicions de les seccions constructives s’han estudiat des d’un punt de vista estructural, tèrmic, higromètric i hermètic. L’envolvent (o el sobre) de l’edifici està compost en el seu nucli pel panell exterior Osb-3, muntants de fusta tractades de 145x50mm omplert de cel·lulosa insuflada i panell interior SuperPan Tech P5 de Finsa. Per definir aquesta composició genèrica per a tot l’edifici, es va dur a terme un estudi comparatiu higrotèrmic entre els diferents panells del mercat. L’anàlisi dels resultats ens va portar a prescriure el panell P5 de Finsa per al seu millor rendiment estructural i higromètric, evitant en la major part del sobre l’ús d’altres làmines interiors per evitar o corregir problemes de condensació en un clima humit a la costa mediterrània.

Els acabats a les façanes i a la coberta se superposen amb una cambra d’aire vertical ventilada d’uns 5cms. Les façanes combinen les lames naturals de fusta de làrix de 14cms i grans panells de fibrociment de la casa Viroc en gris/negre. A la terrassa amb acabat de gres ceràmic va ser precís i necessari afegir barrera de vapor específica de la casa Rothoblaas.

Els resultats de la simulació energètica del programa PHPP van ser demandes de calefacció de 10 kw/m2K i refrigeració de 15 kw/m2K.

Fusteria Ecoven Plus S70 i RC2 pvc, amb vidre de transmissió dual 1.3w/m2K, persianes alacantines de protecció solar, estufa de pellets Camelia Aire de Bosch Marin 11Kw, aerotèrmia Panasonic Aquarea ACS, panells fotovoltaics Rec Solar 325 Wp i sistema de ventilació Zenhder ConfoAir Q350.

Els promotors han previst per al futur sistema de fancoil amb connexió a cada planta per poder refrescar-se a l’estiu, sent conscients de l’escalfament progressiu del planeta.

El resultat de la prova blower door ha estat 0.47/h el que demostra d’una banda el bon funcionament del panell i de l’altre l’excel·lent feina part de Papik Cases Passives a l’hora d’executar l’obra.

De forma preliminar, els promotors van realitzar un estudi geobiològic del terreny, fet que s’ha tingut en compte en el disseny de les habitacions per evitar alteracions naturals als ocupants. En l’àmbit elèctric, la casa sense no té desconnectors de bioswitch ni instal·lació biocompatible, ha tingut en compte la ruta del cablejat elèctric així com una bona presa de terra. La instal·lació de telefonia es realitza mitjançant connectors RJ45 i no via wi-fi per tal d’evitar alteracions artificials als ocupants.

IMATGES

© Copyright 2015 Papik Cases Passives Creat per Aprop Produccions // Avís Legal // Política de privacitat// Política de Cookies