• desembre

    15

    2016
  • 8244
  • 0
Les Casas Passives Passivhaus es mereixen un cop de mà

Les Casas Passives Passivhaus es mereixen un cop de mà

Potenciar la construcció de cases passives és un benefici comú que perdurarà en el temps

Escric aquest article a principis de novembre de 2016 amb l’esperança que el contingut quedi caduc d’aquí a poc temps.

El cotxe elèctric com a exemple

Si estàs pensant a comprar un cotxe elèctric, et recomano que ho facis. Conduiràs sense soroll, reduiràs dràsticament la contaminació gairebé fins a zero, sortiràs de casa amb el “dipòsit” sempre ple. A més et beneficiaràs de descomptes a l’hora de comprar-lo i de moltes ajudes (depenent del municipi de matriculació). Descomptes en peatges, en aparcaments i zona blava, descompte en impost de circulació i pàrquing prioritaris. En el futur no molt llunyà, circulació prioritària sobre altres vehicles que podrien tenir l’accés prohibit o restringit en determinades ciutats.

És positiu que els cotxes elèctrics, que ajuden a reduir la contaminació, comptin amb ajudes de tota classe. Ja que es tracta d’un canvi positiu i sostenible i des del sector públic han de facilitar aquesta millora. De fet en els últims anys el cotxe elèctric ha començat a enlairar-se i és normal creuar-se amb un, o descobrir que un familiar o conegut ha deixat enrere els falsos mites i ha començat a gaudir d’aquest tipus de vehicles.

Ens trobem ara mateix davant d’una situació difícil de comprendre. A Espanya es facilita la compra i la utilització de cotxes elèctrics, però les cases passives no compten amb cap mena d’ajuda, tot i que el benefici d’aquestes cases és més gran i molt més durador.

Els beneficis de la casa passiva

Les cases passives Passivhaus, cases d’alta eficiència energètica, biopassivas i ecològiques, són cases que aconsegueixen reduir el consum energètic necessari per aconseguir el confort interior. Això significa un gran estalvi econòmic i al seu torn una reducció de la contaminació necessària per produir l’energia. Les cases Passivas passivhaus bioclimàtiques que construïm en Papik Cases Passives, estalvien prop del 70% d’energia. Com en el cas de Passivpalau, situada a Palau Solità i Plegamans a Barcelona (Catalunya) que han pogut constatar aquest estalvi després de mudar-se de casa situada a la mateixa urbanització. Es tracta de cases sense hipoteca energètica que permeten l’estalvi econòmic i genera riquesa.

Però el benefici per al medi ambient no acaba aquí, les cases Biopasivas, construïdes amb materials sostenibles, no només respecten el medi ambient, sinó que són capaços d’absorbir més CO dels que generen. Quan vam construir una casa passiva Passsivhaus, utilitzem materials com la fusta.

Per aconseguir les bigues i panells que utilitzem en l’estructura, el sector de la fusta ha necessitat uns anys en què s’han plantat arbres que en créixer han absorbit molt CO de manera que en construir una casa de Papik Cases Passives el resultat és que hem absorbit més CO de què hem emès. I això que en processar la fusta no es genera cap residu, ja que totes les restes de fusta tenen utilitat, fins dels encenalls podem fer biomassa. ¿No està malament no? Construir una casa i netejar l’aire de CO sense generar residus. És el que alguns anomenen win-win o com en diem aquí un tots-guanyem.

En resum, els beneficis de construir una casa biopassiva passivhaus: Estalvia energia de forma considerable, estalvia diners, purifica el clima, no genera residus i aconsegueix confort interior tot l’any. I els seus beneficis perduren durant molts anys, ja que una casa és una cosa que durarà tota la nostra vida i la de molts més.

Un exemple a seguir

Tenint això clar, ara vull que tornem al principi, als cotxes elèctrics, han suposat un canvi de paradigma en el sector de la mobilitat i el transport. Però per afavorir aquest canvi des de les institucions públiques i privades, s’ha ajudat de diferents maneres per fer més atractiva aquesta opció i afavorir el canvi. Una actitud que considero molt encertada, ja que a vegades la transformació, per molt que sigui beneficiosa, suposa un cost que pot actuar de fre. Així que s’han ofert avantatges i ajudes per potenciar els pioners i asseure el sector. Ajudes de tota mena. Ajudes directes a la compra d’un vehicle elèctric, ajudes a la instal·lació d’un punt de càrrega, descomptes de fins al 100% en peatges, zones d’aparcament prioritari, rebaixes a la zona blava/verda, descomptes en l’impost de circulació. Molt bé, així és com es pot aconseguir un canvi de paradigma.

Les Cases passives tenen una vida útil molt més gran que la d’un cotxe, és a dir, els beneficis de construir una casa passiva passivhaus perduressin durant moltes dècades i cost de no fer-ho l’arrossegarem durant moltes dècades també.

Passem a l’acció

Com és possible que no hi hagi ajudes per a la construcció de cases passives Passivhaus? Reducció de l’IBI, Rebaixes en taxes i permisos d’obra o construcció d’edificis públics sota aquest estàndard. Ens consta que des de la Plataforma de Edificación Passivhaus (de la que en som membres) s’estan movent per a canviar les coses. Hi ha diverses maneres d’ajudar a la visualització i la proliferació d’aquest tipus de construcció. Des d’aquí fem una crida als municipis de tot el país, que són els que poden oferir rebaixes en imposts com l’IBI o el Permís d’obres perquè se sumin a la petició i es converteixin en #MunicipiSostenible reduint l’IBI / Taxa de les cases passives, bioclimàtiques amb certificat Passivhaus.
T’animo a proposar aquests ajuts al teu ajuntament, de manera oficial o de forma pública a través de les xarxes socials.
Un #MunicipiSostenible rebaixa les taxes de permisos d’obres per construir cases sostenibles.
Un #MunicipiSostenible Construeix VPO sota criteris d’alta eficiència energètica.

Hi ha molts exemples d’incentius i ajudes a la construcció de cases eficients passivhaus arreu del mon. A Espanya avui dia només ens consta el compromís des del País Basc construint VPO i de Villamediana de Ireguaque. El 2013 va aprovar que tots els edificis municipals de nova construcció han de complir l’estàndard de casa passiva i es comprometen a aconseguir que el 10% de la promoció privada també ho siguin. També ens consta una ajuda des del banc Triodos Bank que ofereix hipoteques variables segons l’eficiència de la construcció, a major eficiència, menor interès.

Crec que des del sector públic es pot ajudar a fomentar la construcció de cases eficients i de qualitat que no hipotequin el futur amb un elevat consum energètic. Aconseguir que el nou paradigma de la construcció es basi en edificis sostenibles sense hipoteca energètica.

DEIXA UN COMENTARI

Your comment will be published within 24 hours.

CALCULA EL COST

Vols saber que costaria la teva casa passiva?

CALCULAR
Darrers articles
Els més llegits
© Copyright 2015 Papik Cases Passives Creat per Aprop Produccions // Avís Legal // Política de privacitat// Política de Cookies